top of page
Poza scriitoruluiPsih. Teodora Tudor

Ce sa faci la inceputul anului ca sa ai noroc tot anul


Iată că deja suntem în a patra zi a noului an. A mai trecut unul. Și după cum este tradiția, în primele zile ale noului an se stabilesc obiectivele, sau rezoluțiile pentru anul ce abia începe. Unii citesc horoscopul pentru a vedea cum le va merge. Eu vă propun altceva, vă propun să începeți 2018 prin a face un mic exercițiu și a răspunde următoarelor întrebări. La finalul exercițiului, veți obține o listă de „astre aliniate” care să vă ofere „norocul” de care aveți nevoie pentru anul ce urmează.


Să începem deci cu partea despre anul ce a trecut. Gândiți-vă la anul 2017, la cum a decurs și ce lucruri s-au întâmplat. Acum, răspundeți pe rând următoarelor întrebări...


De ce lucruri / experiențe frumoase ați avut parte în fiecare lună a anului ce a trecut? Încercați să spuneți câte ceva pentru fiecare dintre lunile anului, indiferent cât de mărunt ar putea părea acel lucru. Rememorarea unor momente frumoase ne ajută să ne concentrăm pe aspectele pozitive ale vieții și contribuie la dezvoltarea unei stări afective pozitive și optimiste. Iar acest optimism este exact ceea ce avem nevoie la începutul unui nou an.


Care este amintirea cea mai frumoasă din 2017? Retrăirea momentelor frumoase, indiferent că este vorba despre o călătorie frumoasă, despre nașterea unui copil sau pur si simplu o discuție foarte plăcută ce v-a rămas în minte, ca și în cazul de mai sus, vă ajută să retrăiți starea emoțională pozitivă asociată cu acel moment. Dând o calitate pozitivă emoțiilor experimentate în momentul prezent, putem replica acest gen de emoții în ceea ce facem mai departe.


Ce dorință ați reușit să vă îndepliniți? Este important să ne amintim reușitele, fie ele chiar și parțiale. Țineți minte, faptul că ați mers jumătate de drum nu înseamnă că ați eșuat din a-l parcurge până la sfârșit, ci din contră, înseamnă că ați mers cu o jumătate de drum mai mult decât dacă n-ați fi făcut nici un pas. Felicitări! Sunteți pe drumul cel bun, ați văzut că dorințele pot deveni realitate!


Ce ați fi putut face mai bine? Dacă o mașină rămâne fără benzină, nu o lăsați în drum și vă duceți să cumpărați alta, ci îi puneți benzină. La fel se întâmplă și cu planurile pe care le puneți în aplicare. Vedeți ce a funcționat bine și păstrați acele lucruri și în anul ce urmează, nu renunțați la atitudinile bune ce vă pot fi de folos. Apoi vedeți ce ați fi putut face ca lucrurile să meargă mai bine, ce puteți repara, ce puteți schimba, pentru a ști cum să procedați pe viitor. Aceste elemente vă sunt utile ca repere pentru perioada următoare.


Ce anume ați aflat despre voi înșivă în anul care a trecut? Este util să vedem modul în care gândim, reacționăm emoțional sau ne comportăm în unele situații. Pornind de acolo putem ști ce stil de gândire, ce emoții și ce comportamente să dezvoltăm și pe care dintre ele să le prelucrăm în așa fel încât să ne fie de mai mare folos.


Care sunt persoanele asupra cărora ați avut un impact pozitiv anul trecut? Sentimentul că ați putut fi de folos pentru cineva prin ceea ce ați ales să faceți este unul ce vă oferă validare, validarea că ceea ce un om face contează pentru ceilalți, că este important, fie că este vorba despre o faptă bună făcută față de un necunoscut, despre un umăr pe care un prieten să se bazeze sau despre un compliment adus soției/soțului. Acest sentiment vă poate oferi inspirație în lunile ce urmează, pentru a multiplica acest impact pozitiv.


Care sunt persoanele care au avut un impact pozitiv asupra voastră? Este important să realizați că unele lucruri se pot face doar în echipă sau doar cu sprijinul altor persoane. Un cuvânt de încurajare spus la momentul potrivit sau o mână întinsă pentru a te ajuta să urci un munte, sprijin venit din partea unei rude, a unui prieten, a unui profesor, coleg, vecin sau chiar a unui străin, uneori contează mult și pot schimba direcția de mers a unei persoane într-un sens pozitiv. Le puteți chiar mulțumi acestor persoane, spunându-le în ce fel v-au impactat pozitiv în anul ce a trecut. Astfel, emoțiile pozitive resimțite de voi vor ajunge și la ei, generându-le și lor alte stări emoționale plăcute.


Acum că am trecut în revistă experiențele trecute, să ne orientăm către viitor. Așadar, gândindu-vă la următorul an, răspundeți următoarelor întrebări. Acestea au rolul de a vă ajuta în a stabili niște obiective și a privi cu încredere spre anul ce urmează.


Care este dorința voastră pentru anul ce urmează? Ce anume aveți nevoie pentru ca dorința aceasta să devină realitate? Odată ce ați fixat în minte imaginea succesului pe care îl urmăriți dar și resursele de care aveți nevoie pentru a-l atinge, nu vă mai rămâne decât să faceți planul, să începeți să adunați resursele (interioare sau exterioare, în funcție de dorință) și să începeți să lucrați la „construcția” visului vostru în realitate. Dacă doriți o mașină nouă, resursele pot fi banii pe care trebuie să îi economisiți, iar pentru asta puteți face un plan de economii, care să vă aducă suma necesară cumpărării mașinii. Dacă doriți liniște interioară, resursele pot fi gândirea pozitivă, detașarea de situații tensionate, comunicarea asertivă sau tehnicile de relaxare, iar toate acestea puse în practică vă pot aduce ceea ce doriți.


Ce ați vrea să faceți mai bine anul acesta? În ce arie a vieții voastre ați vrea să fiți mai buni? Cum ați putea face asta? Având în minte experiențele anului trecut, noul an reprezintă o nouă oportunitate de a face niște schimbări acolo unde le considerați necesare. Amintiți-vă, păstrați ce funcționează și schimbați sau îmbunătățiți restul. Deci, dacă această arie a vieții voastre ar fi o mașină, ce ar avea nevoie pentru a funcționa mai bine? Găsiți resursele și puneți în aplicare planul pentru a reuși să obțineți acele schimbări pozitive. Ce ați vrea să învățați? Fiecare experiență pe care un om o are este o oportunitate pentru acesta de a învăța ceva nou și de a fi mai bun. Participarea la diferite cursuri, cititul sau pur și simplu interacțiunea dintre oameni pot constitui experiențe folositoare în dezvoltarea voastră. Ce abilități, informații sau comportamente noi ați vrea să dobândiți? Răspunsul la aceste întrebări poate reprezenta un punct de plecare pentru experiențele pe care alegeți să le trăiți în acest an.


Dacă ați putea ajuta pe cineva, cine ar fi acea persoană? Cum ar arăta ajutorul pe care i l-ați putea oferi? Contactul uman este unul dintre elementele esențiale unui trai bun, prin urmare a acorda sprijin unor persoane care au această nevoie poate fi o experiență plină de satisfacții atât pentru voi, cât și pentru cei pe care îi ajutați, cu condiția ca aceștia să își dorească ajutorul vostru. În acest sens, este important să întrebați dacă ajutorul vostru este necesar sau permis, iar dacă răspunsul este afirmativ, abia atunci puteți merge mai departe. Ce aveți nevoie în următorul an? Pentru a vă îndeplini anumite dorințe, sunt necesare resurse care uneori poate nu sunt disponibile imediat. Nevoia voastră se referă la aceste resurse de care nu dispuneți la momentul actual. Totuși, odată ce identificați aceste nevoi, știți de unde să le obțineți singuri sau puteți cere sprijinul celor care vi l-ar putea oferi. Nu vă fie teamă! Așa cum spuneam și mai sus, sentimentul de a putea fi de folos unui alt individ este unul foarte valoros pentru oameni, și prin urmare, dacă cereți ajutorul, veți găsi persoane care să vi-l acorde. Veți reuși mai multe lucruri în același timp astfel: veți obține ceea ce aveți nevoie pentru a vă atinge obiectivele și veți crește simțul comunitar al altor persoane, deci și bucuria lor. Ce vreți să continuați să faceți în anul 2018? Puteți enumera aici lucrurile pe care le-ați văzut că v-au fost utile în anul ce a trecut și comportamentele care v-au ajutat, și pe care vi le doriți în continuare și în acest an. E important să știți că aveți deja elemente pe care să vă bazați în perioada ce urmează. Le puteți adăuga în „sacul cu resurse” de care dispuneți.


Ce ați vrea să împărtășiți cu ceilalți în noul an? Aveți o mulțime de cunoștințe, abilități, resurse și emoții pozitive pe care le-ați acumulat de-a lungul anilor și pe care le puteți oferi și altora, pentru a crește bucuria de ambele părți. Aveți curaj să dați mai departe zâmbetele, îmbrățișări sau cuvinte de încurajare, pentru ca, în final, din ce în ce mai multe persoane să înțeleagă că dorințele pot deveni realitate prin ceea ce facem zi de zi.


În finalul exercițiului, priviți încă o dată lista de întrebări și răspunsurile pe care le-ați dat, și amintiți-vă să le mai aruncați câte o privire pe parcursul anului, pentru a vă lăsa inspirați și încurajați în demersurile voastre. Pas cu pas, puteți obține schimbările pe care vi le doriți, iar norocul vi-l veți face voi înșivă, zi după zi, din ce în ce mai mult.


Vă doresc un an minunat, plin de realizări, de schimbări pozitive, plin de curaj în îndeplinirea dorințelor și de bine pe toate planurile. Un an plin de succes și de armonie!





















bottom of page