RESURSE PENTRU SPECIALISTI
FISA DE LUCRU - SCOPURILE COMPORTAMENTELOR NEADECVATE ALE COPIILOR (0-3 ANI)
Fie ca esti parintele unui copil care nu mai asculta de tine sau educator intr-o clasa cu multi copii care deranjeaza ora sau nu mai sunt atenti, aceasta fisa iti poate fi utila in a intelege ce se afla in spatele comportamentelor neadecvate ale copiilor si ce anume poti face tu pentru a ii indruma pe cei mici catre atitudini si comportamente mai utile atat lor cat si celor din jur.
FISA DE LUCRU - SCOPURILE COMPORTAMENTELOR NEADECVATE ALE COPIILOR
Fie ca esti parintele unui copil care nu mai asculta de tine sau profesor intr-o clasa cu multi copii care deranjeaza ora sau nu mai sunt atenti, aceasta fisa iti poate fi utila in a intelege ce se afla in spatele comportamentelor neadecvate ale copiilor si ce anume poti face tu pentru a ii indruma pe cei mici catre atitudini si comportamente mai utile atat lor cat si celor din jur.
SANATATEA MINTALA SI VIOLENTA BAZATA PE GEN
În urma participarii mele la cursul "Serviciile sociale si drepturile omului. Aspecte specifice în lucrul cu victimele violentei si abuzului", organizat în Bucuresti de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, în parteneriat cu Health and Human Rights Info HHRI, Norvegia, am colaborat cu formatorii acestui curs în vederea traducerii unei „truse de instrumente” destinata specialistilor care lucreaza cu supravietuitori ai violentei bazate pe gen.
HHRI este o baza de date ce ofera informatii gratuite în limba Engleza si Spaniola, iar acum o parte dintre acestea si în limba Romana, asupra efectelor încalcaii drepturilor omului asupra sanatatii mintale în contexte de razboi, conflict sau dezastru. Baza de date contine o lista de publicatii care descriu si discuta interventiile psihosociale la nivel individual si comunitar. Aceasta ofera de asemenea informatii despre organizatii ce activeaza în acest domeniu.
Trusa de instrumente elaborata de HHRI si tradusa de mine cuprinde informatii cu privire la abordarea din perspectiva drepturilor omului, informatii despre trauma, exercitii, precum si folosirea metaforelor în procesul de consiliere si sustinere a supravietuitorilor violentei bazate pe gen. Aceasta trusa de instrumente reprezinta o sinteza a informatiilor ce sunt prezentate în manualul elaborat de HHRI, care poate fi descarcat de pe website-ul organizatiei, dand click pe butonul „Acceseaza” de mai jos.
PSYCHO-CLINICAL ASPECTS OF UNEMPLOYED PEOPLE
The present research had the purpose to determine the existence of any psycho-clinical aspects regarding unemployed people. The sample of subjects consisted of 32 long-term unemployed, women and men, aged between 19 and 60 years. The research method consisted of two questionnaires and statistical analysis. The results from the research showed that unemployed people have low levels compared to the average population in impulsive search of sensations, which indicates a preference to organising, planning and the lack of contingency, and low levels of activity compared to the average population, which shows a tendency of stagnation, inactivity and reluctance to change. Also, the female unemployed population show similar levels with the mean of the population in terms of sensation seeking and impulsive activity. Instead, they use the behavioural coping strategy for social networking, more than the average population, showing a tendency to group affiliation when stressful events, such as and the loss of employment, happen. In conclusion, the research showed that there are differences between the mean of people and people without jobs, leaving room for future research, which can be more comprehensive.
RELATIA DINTRE WORKAHOLISM (DEPENDENTA DE MUNCA) SI SATISFACTIA MUNCII (VERSIUNEA LB.ROMANA)
Lucrarea elaborata reprezinta o sinteza teoretica a literaturii de specialitate cu privire la relatia dintre workaholism si satisfactia în munca. Obiectivul a fost acela de a identifica diferitele perspective ale diversilor autori asupra relatiei amintite anterior si de a alcatui o sinteza a acestora. Pentru alcatuirea acestei lucrari au fost utilizate articolele din reviste de specialitate cum ar fi Jurnalele de Psihologie sociala, manageriala, Jurnalul adictiilor comportamentale, Jurnalele PLOS One si altele.
În urma sintezei efectuate, s-a descoperit ca, în ciuda unei corelatii aparent evidente de tip pozitiv între cele doua variabile, gradul de workaholism este invers proportional cu gradul de satisfactie în munca. Cu toate acestea, s-a concluzionat ca studiile în ceea ce priveste adictia de munca si în special relatia acesteia cu satisfactia muncii sunt înca la început de drum, lasand loc pentru descoperiri ulterioare mai aprofundate.
Cuvinte cheie: workaholism, satisfactia în munca, dependenta de munca
THE RELATIONSHIP BETWEEN WORKAHOLISM AND WORK SATISFACTION
(ENGLISH VERSION)
The present work represents a theoretical synthesis of the speciality literature regarding the relationship between workaholism and work satisfaction. The objective of this research was to identify the different perspectives of different authors regarding the previously mentioned relationship and to make a summary of these. In order to elaborate this synthesis, the author has consulted articles which were published in specialty publications, such as Social Psychology Journals, Managerial Psychology Journals, Journal of Behavioural Addictions, PLOS One Journals, and others.
Following the research, it has been discovered that despite an apparently obvious positive correlation between the two variables, the workaholism degree is inversely proportional with the work satisfaction levels. However, it has been concluded that the studies referring to workaholism and especially its relationship with work satisfaction are still at the beginning of the road, leaving room for future, more thorough research.
Key works: workaholism, work satisfaction, work addiction
FISE DE LUCRU IN COMBATEREA FENOMENULUI DE BULLYING (HARTUIRE)
Fenomenul hartuirii, sau bullying cum este mai cunoscut in ultima vreme, devine din ce in ce mai prezent si in societatea romaneasca. Pentru a preveni traumele de natura fizica si psihica pe care tinerii le pot suferi in urma hartuirii, acestia trebuie sa fie informati despre fenomen, ce inseamna si cum se manifesta, pentru a putea raporta in timp util adultilor sau institutiilor ce au competente in preventia acestui tip de manifestare. Descarca fisa de lucru apasand butonul de mai jos.