Ce impact are apropierea de apa asupra creierului tau
Ultimul studiu cu privire la apropierea de o întindere de apă este prezentat de Wallace J. Nichols în cartea sa, „Blue Mind: The Surprising Science That Shows How Being Near, In, On, or Under Water Can Make You Happier, Healthier, More Connected, and Better at What You Do.” (Mintea albastră: stiința surprinzătoare care arată cum a fi în apropierea, în, pe sau sub apă te poate face mai fericit, sănătos, mai conectat și mai bun în ceea ce faci) (1)
Nichols definește „mintea albastră” ca fiind o stare ușor meditativă caracterizată de calm, pace, unitate și un simț al bucuriei și satisfacției față de viață. În alegerea acestui termen, autorul a fost inspirat de apă și de elementele asociate cu apa, începând de la culoarea albastră, până la cuvintele pe care le folosim pentru a descrie senzațiile asociate cu imersia. El spune că experimentăm acest gen de stări atunci când stăm lângă sau admirăm o întindere de apă. Acest lucru de induce o stare mindful, în care creierul este relaxat dar concentrat.
Pe parcursul numeroaselor discursuri din cadrul TEDx (2), Nichols explică faptul că apa oferă beneficii cognitive, emoționale, psihologice și sociale. „Natura este medicină - o plimbare pe plajă, o sesiune de surf, o primbare prin pădure ne poate ajuta să ne vindecăm. Natura poate reduce stresul, ne poate face mai creativi și să ne aducă laolaltă”.
Alți cercetători, precum cei de la Universitatea Exeter (3), într-o analiza de date, au descoperit că cei care locuiau mai aproape de coasta Angliei erau mai sănătoși decât alte persoane. Aceștia au descoperit de asemenea și că impactul apropierii de coastă este mai mare în cazul comunităților dezavantajare din punct de vedere socio-economic.
Un alt studiu, desfășurat tot cu privire la coasta Angliei, a arătat din nou că indivizii ce locuiesc aproape de coastă, deci aproape de ocean, raportează o stare de sănătate mai bună. Mai mult, studiul arată că apropierea de apă contribuie nu doar la o stare de sănătate fizică mai bună, ci și la un psihic mai sănătos. (4) În acest sens, al unei stări psihice mai sănătoase, se adaugă și un studiu derulat de Amber l. Pearson, de la Universitatea de Stat din Michigan, care afirmă că „un număr crescut de priveliști ce includ spațiu albastru este în mod semnificativ asociat cu nivele scăzute de distres psihologic”, lucru care nu este valabil în cazul spațiilor verzi. (5)
Concluzia tuturor acestor cercetători este că pur și simplu a vedea o întindere de apă contribuie la o mai bună stare de sănătate fizică și psihică.
Sursa:
(1) https://goo.gl/m9rKVS
(2) https://youtu.be/3V7g4kaMwhU
(3) http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1353829212001220
(4) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1353829213000816
(5) http://msutoday.msu.edu/news/2016/ocean-views-linked-to-better-mental-health/