top of page
Poza scriitoruluiPsih. Teodora Tudor

IQ-ul si ordinea nasterii

Cercetarile asupra ordinii nasterii si a performantelor intelectuale sunt pline de concluzii contradictorii si neintelegeri conceptuale vesnice. In mijlocul acestor controverse continue, un nou studiu care a profitat de pe urma dezbaterilor din trecut este binevenit.

Intr-o analiza a 241.310 adolescenti norvegieni cu varste intre 18 si 19 ani, Kristensen si Bjerkedal arata ca fratii mai in varsta obtin scoruri mai mari la testele de inteligenta decat fratii lor mai mici. In plus, cei doi cercetatori au aratat ca ceea ce a influentat IQ-ul participantilor este defapt modul in care au fost crescuti, nu cum s-au nascut.


Intr-un studiu similar, Bjerkedal si colaboratorii sai au demonstrat ca diferentele legate de ordinea nasterii sunt aproape identice in esantionul norvegian, pentru copiii crescuti impreuna in aceeasi familie (un numar de 127.902 indivizi).


Desi studiul a scos la iveala o diferenta medie de 2.3 puncte intre IQ-ul obtinut de fratele mai mare si cel mai mic, o diferenta modesta, aceasta poate avea consecinte mari, atat din perspectiva educationala cat si in ceea ce priveste egalitatea de sanse sau chiar interventiile terapeutice. Frank Sulloway, cercetator in domeniul relatiei dintre ordinea nasterii si IQ, spune despre aceste constatari ca „de fiecare data cand se naste un nou copil in familie, mediul intelectual al tuturor celor din intreaga familie se dilueaza”.



Studiul ofera o dovada asupra relatiei dintre ordinea nasterii si coeficientul de inteligenta. Totusi, rezultatele cercetarii au aratat ca in cazul celor care au avut frati mai mari, insa care au decedat, scorurile IQ ale acestora sunt mai mari in comparatie cu cei nascuti pe aceeasi pozitie, fara insa a avea decese in familie. Cu alte cuvinte, cand un frate mai mare moare, cel mai mic are tendinta de a-i lua locul din punct de vedere al pozitiei in familie, si respectiv si din punct de vedere al inteligentei. Acest lucru arata ca IQ-ul este legat mai degraba de pozitia sociala in familie, decat de cea biologica.

Aceste informatii deschid calea altor cercetari in domeniul coeficientului de inteligenta si a factorilor care il influenteaza.


Sursa:

Explaining the Relation Between Birth Order and Intelligence, Petter Kristensen, Tor Bjerkedal, Revista Science Vol. 316 (5832), 1717

Birth Order and Intelligence Frank J. Sulloway, Revista SCIENCE, Vol. 317, Iunie 2007


bottom of page