Urmarile unei palme
O noua meta-analiza desfasurata pe o perioada de 50 de ani a studiat impactul lovirii (*palmuirii) copiilor de catre parinti. Cercetarea a fost desfasurata de specialisti ai Universitatii din Texas si Universitatii din Michigan, pe un esantion de 160,927 copii. Studiul, publicat in Jurnalul de Psihologie a Familiei, a scos la iveala faptul ca existe numeroase efecte ale lovirii copiilor. Cu cat acestia sunt mai des loviti, cu atat mai probabil este ca ei sa isi sfideze parintii si sa experimenteze comportamente puternic anti-sociale, agresivitate, probleme de sanatate mintala si dificultati cognitive. Spre deosebire de alte studii desfasurate in trecut, care cuprindeau analize asupra mai multor tipuri de pedepse, acest studiu se centreaza in mod specific pe comportamentele de mustrare fizica prin lovire sau palmuire.
Analiza s-a centrat pe ceea ce numim lovire sau mustrare, si nu pe comportamente potential abuzive. Elizabeth Gershoff, profesor asociat pentru dezvoltarea umana si stiinta familiei la Universitatea din Texas spune ca in urma concluziilor pe care le-au obtinut din studiul desfasurat, lovirea copiilor este asociata cu rezultate daunatoare si nu a fost asociata cu complianta imediata sau pe termen lung, un rezultat asteptat de catre parinti. „Noi ca societate ne gândim la lovire (mustrare) si abuzul fizic ca fiind doua comportamente diferite. Studiul nostru insa arata ca si aceasta lovire este legat de aceleasi efecte negative asupra copilului ca si în cazul abuzului, doar ca într-o masura mai mica” spune Gershoff .
Efectele abuzului fizic asupra sanatatii copiilor sunt substantiale. Abuzul si neglijarea sunt cel mai des asociate cu un impact negativ. Copii pot suferi rani fizice imediate (ex. taieturi, tumefieri, vanatai, dislocari ale oaselor sau chiar fracturi, arsuri), precum si probleme emotionale si prihologice (anxietate, stres post traumatic, etc.) Abuzul asupra copiilor poate avea de asemenea si alte efecte asupra sanatatii mintale, dezvoltarii sociale si a comportamentelor de risc la adolescenta sau maturitate. Exista studii care confirma faptul ca violenta indreptata spre un copil creste riscul acestuia de ranire, tulburari mintale, dezvoltare cognitiva intarziata, boli cu transmitere sexuala, implicarea in trafic de carne vie, alte relatii abuzive, etc.
Abuzul asupra copiilor reprezinta o problema serioasa de sanatate publica, ce are consecinte pe termen lung asupra celor mai tineri si vulnerabili membri ai societatii. Fiecare copil este mai bine atunci cand el sau colegii sai sunt inconjurati de medii si relatii sigure, stabile si echilibrate. Este deci in interesul nostru, al tuturor, sa avem grija ca acesti copii sa creasca in medii favorabile dezvoltarii lor. Studiul desfasurat de specialistii celor doua universitati au aratat si ce anume putem face pentru a asigura o stare mai buna a copiilor. Daca lovirea si mustrarea fizica nu ajuta, atunci incurajarea, imbratisarile si atmosfera calda din familie sunt exact ceea ce un copil are nevoie pentru a se dezvolta armonios. Daca prima varianta ii invata pe cei mici sa fie agresivi, si ei la randul lor, ei vor dezvolta astfel de comportamente mai tarziu, la adolescenta si la maturitate. Daca in schimb, ei observa cuvinte si comportamente dezirabile, de incurajare, toleranta si sustinere, pe acestea le vor reproduce mai tarziu in cursul vietii lor.
Asadar, data viitoare cand va vine in minte sa va plesniti copilul pentru cine stie ce boacana facuta, amintiti-va consecintele acestui gest, ce va invata si cum va fi el cand va creste. Deci? Ce aveti de gand sa faceti?
Sursa: Altschul I., Lee S.J. & Gershoff E. - Hugs, Not Hits: Warmth and Spanking as Predictors of Child Social Competence , Journal of Marriage and Family, Apr. 2016