top of page
Poza scriitoruluiPsih. Teodora Tudor

Recenzie de film: documentarul Help us find Sunil Tripathi

Am revazut recent documentarul acesta si l-am apreciat la fel de mult, ba poate chiar mai mult decât prima data când l-am vizionat. Documentarul prezinta povestea lui Sunil Tripathi, un tânar ce suferea de depresie, care dispare într-una din zile. Ulterior numele acestuia este legat de atentatul cu bomba din Boston.




Exista mai multe aspecte pe care le-am remarcat si care mi-au placut în acest documentar:


1. cresterea gradului de constientizare asupra simptomelor depresiei - in film, membrii familiei lui Sunil povestesc cum acesta si-a ascuns depresia de ei, mimând o stare buna, si cum si-ar fi dorit sa stie mai bine cum sa identifice starea în care baiatul se afla si sa îl poata ajuta; aceasta este prima lectie pe care o putem învata, sa ne documentam si sa avem atentie, pentru a preveni agravarea tulburarii depresive la cei pe care îi cunoastem


2. modul de functionare al retelelor de socializare - documentarul arata cum de la o simpla întrebare cu privire la asemanarea dintre Sunil si suspectul numarul 2 al atentatului din Boston, retelele de socializare au dezvoltat în mod incontrolabil diferite teorii false cu privire la Sunil si la vinovatia acestuia. Informațiile au fost diseminate pe Twitter, Reddit și Facebook fara a lua în considerare datele reale cu privire la caz, aducând în acest fel un mare prejudiciu de imagine atât tânarului cât si familiei sale. În opozitie, aceeasi putere de diseminare a informatiei a ajutat familia sa raspândeasca sute de mesaje de încurajare în speranta ca îl vor face pe Sunil sa se întoarca acasa, dar si mesaje de încurajare pentru cei care sufera de depresie.


3. nevoia de senzational a mass-mediei - pornind de la informatiile false raspândite pe retelele de socializare, mass-media a preluat aceste piste false de investigatie si le-au facut publice la nivel national, fara însa a obtine informatii confirmate din surse oficiale, ci doar bazându-se pe pure speculatii. Aceste speculatii au fost demontate în momentul în care politia a infirmat implicarea lui Sunil în atentat, ceea ce a facut ca zecile de apeluri telefonice si mesaje sa se opreasca la fel de rapid cum au început.


4. transformarea unui inconvenient într-o resursa - desi atitudinea mass-mediei fata de familia lui Sunil a fost una foarte agresiva si agasanta, odata ce interesul mediei fata de subiect a scazut, acest lucru a facut familia tânarului sa profite de resursa care i-a fost pusa la dispozitie sub forma datelor de contact, acestia luând legatura cu reporterii pentru a populariza de data aceasta eforturile de cautare a lui Sunil. Astfel, ceva ce initial fusese agasant si de care abia asteptau sa scape, s-a transformat într-o resursa utila operatiunilor de cautare.


Cred ca am spus suficient despre acest documentar. Va îndemn sa îl urmariti si voi, poate descoperiti si alte lucruri interesante pe lânga cele mentionate de mine.

Vizionare placuta!



bottom of page