top of page
Poza scriitoruluiPsih. Teodora Tudor

Ziua psihologului (sau despre psihologi si ce fac ei)

Pe 27 mai, în fiecare an, se sarbatoreste Ziua Psihologului. Desi este una dintre profesiile care sunt foarte importante în construirea unei societati sanatoase si functionale, aceasta profesie înca se „bucura” de stigmatizare din partea populatiei. Pentru a combate aceasta stigma, este bine sa fim informati cu privire la ce face si ce nu face un psiholog, si de ce este important sa ne adresam unuia.


De ce este important un psiholog?


Pentru ca desi nu se vad, emotiile si gândurile fac parte din noi, alaturi de corp. Daca pentru corp exista medici care sa urmareasca starea de sanatate si sa ne ajute sa ne tratam atunci când avem nevoie, pentru emotii si gânduri exista psihologi. Acestia, similar doctorilor, pot evalua simptomele unei „boli” (chiar daca este vorba despre un discomfort emotional, suparari, deznadejde, frici, gânduri care nu te ajuta sau despre stresul de la munca), pot face recomandari cu privire la „tratamentele” de pot fi urmate pentru a preveni sau a vindeca emotiile si gândurile, iar unii dintre ei, care au specializare în acest sens, te pot chiar si ajuta cu punerea în practica a planului de tratament. Si la fel cum este recomandat sa consultam medicul înainte de a lua un tratament pentru raceala de exemplu, si nu sa luam de capul nostru medicamente, la fel este si în cazul psihologului, care îti poate oferi consilierea si tratamentul potrivit pentru problemele cu care te confrunti.


Ce face psihologul?


Un psiholog este diferit de un medic psihiatru (care poate prescrie tratamente medicamentoase pentru combaterea sau ameliorarea unor tulburari). Psihologul poate face evaluari psihologice care sa îti ofere informatii despre o anume framântare a ta si despre cum sa o depasesti, informatii despre personalitatea ta (care sa te ajute sa te poti privi obiectiv si sa dezvolti acele lucruri care îti sunt de folos si sa le prelucrezi pe cele care nu-ti sunt de folos), informatii despre anumite abilitati pe care le ai sau nu le ai, despre modul în care înveti cel mai bine si eficient, despre profesiile care îti sunt potrivite, etc. Prin evaluarea psihologica nu se cauta o boala anume, ci întelegerea mai buna a individului, astfel încât acesta sa poata depasi discomfortul mai usor.

Deasemenea, psihologul poate oferi informatii ce tin de preventia aparitiei unor tulburari si te poate învata ce anume sa faci pentru a-ti mentine sanatatea mintala.

Acesta, în functie de nivelul de pregatire si de domeniul de specializare, te poate însoti pe parcursul procesului tau de schimbare si vindecare a emotiilor, gândurilor si comportamentelor.

Psihologul te asista în procesul tau de schimbare si transformare, înca de la început, evaluând problema, pâna la rezolvarea ei, punându-ti la dispozitie un mediu sigur si o relatie de ajutorare bazata pe încredere si suport.


Ce nu face psihologul?


Psihologul nu îti citeste gândurile. Asemenea unui doctor caruia trebuie sa îi prezinti simptomele pentru ca el sa te poata ajuta, la fel este si psihologul. Este adevarat ca pregatirea noastra ne poate face sa observam lucruri si comportamente care se repeta sau de care tu nu îti dai seama, dar rolul psihologului nu este acela de a-ti ghici cele mai adânci secrete ci de a te ajuta sa depasesti o problema, în masura în care tu îti doresti acel lucru.


Psihologul nu prescrie medicamente. Asa cum am zis si mai sus, desi munca unui psiholog este similara cu cea a unui doctor, obiectul domeniului de interventie este diferit (corpul pentru medici - emotii, gânduri, comportamente pentru psihologi).


Psihologul nu „îti face profilul” imediat ce ai intrat în cabinet. Foarte multi se gândesc la psiholog ca la o persoana care dintr-o privire stie exact cum esti. Dar spune-mi tu, cum esti? Asa-i ca e o întrebare dificila? Exista foarte multe aspecte ale personalitatii noastre, pe care uneori nici noi nu le stim. Câteodata suntem veseli, alteori furiosi, alteori suntem foarte încrezatori în propriile forte, uneori timizi, uneori ne stresam, alteori suntem foarte relaxati. Asa ca daca încerci sa enumeri toate lucrurile care te definesc, vei întelege ca ar fi foarte greu pentru un psiholog sa „isi dea seama cum esti” imediat ce ai intrat pe usa. Mai mult, dincolo de un rezultat pe care ni-l ofera un test psihologic, noi ca psihologi trebuie sa privim persoana din fata pe de-a întregul, nu doar din perspectiva acelui rezultat. Cum ar fi ca testarea psihologica sa se dea într-o încapere unde este foarte cald, galagie, lumina slaba, un miros neplacut si eventual cu cineva care sa se tot plimbe în stânga si în dreapta? Profilul psihologic rezultat ar putea arata lucruri despre tine care în conditii normale de testare ar fi diferite. Si în plus, obiectivul unui psiholog nu este acela de a-ti face profilul imediat, de a „sti cu cine are de-a face” înca de la început. Ma repet, rolul nostru este acela de a te însoti, a te ghida si a te ajuta în a-ti rezolva dilemele, conflictele, a-ti vindeca emotiile si a-ti schimba gândurile, iar în acest proces suntem aliati, si nu dusmani în lupta.


Psihologul nu îti rezolva el singur problemele. Asa cum am spus si un pic mai sus, psihologul îti este aliat în demersul tau de rezolvare a problemelor. Totusi, un psiholog nu este magician, vraci, vrajitor sau tamaduitor si nici nu face minuni. El nu poate sa lucreze pentru rezolvarea problemelor tale daca tu nu vrei, si nu poate nici sa te forteze pe tine sa lucrezi. Daca doresti sa rezolvi acea problema, indiferent care ar fi ea, este alegerea ta, iar psihologul îti poate acorda sprijinul de care ai nevoie în acest sens, te poate însoti pe acest „drum”, îti poate oferi tot suportul si ajutorul de care este capabil. Conditia este ca tu sa vrei sa rezolvi problema.


Psihologul nu are de-a face cu „nebuni”. Da, stiu ca suna foarte dur, însa în societatea noastra înca exista aceasta stigma. Foarte multi se tem sa mearga la psiholog din frica de a nu fi catalogati astfel. Trebuie sa ne amintim ca orice persoana cu o tulburare mintala este totusi o persoana, la fel ca oricare alta. De ce o persoana care sufera de depresie (care printre altele implica niste dezechilibre ale unor substante la nivelul creierului) este diferita de una care sa spunem ca are aceleasi dezechilibre în alta zona a corpului, a glandei tiroide sa zicem? De ce o persoana care sufera de o tulburare de personalitate este diferita de una care sufera de cancer? La fel cum am spus si în primele rânduri ale acestui post, oamenii sunt formati din corp, gânduri si emotii, iar functionarea deficitara a oricaruia dintre aceste elemente nu este de judecat si stigmatizat, ci din contra, necesita compasiune, întelegere si ajutor.

Si mai mult, unui psiholog i se poate adresa oricine, fie ca sufera de o tulburare mintala, fie ca nu. Ideea ca trebuie sa fim tot timpul puternici si sa nu cerem ajutorul nimanui este posibil sa ne duca de la un discomfort mic pe care îl simtim, de exemplu, când seful ne cearta pe nedrept, pâna la un moment de furie nemaiîntâlnita în care ne dam demisia pentru ca tot seful ne-a întrebat ce mai facem. La fel ca sanatatea fizica, preventia si mentinerea sanatatii mintale este foarte importanta, iar daca observam o „inflamatie” care ne deranjeaza, este bine sa o tratam cât mai curând, pentru ca, altfel, aceasta poate creste si poate deveni din ce în ce mai dureroasa.


Asa ca, daca pentru sanatatea corpului vostru fizic este recomandata evitarea consumului excesiv de sare, zahar si grasimi, pentru sanatatea voastra mintala va recomand consultatia psihologica.


Fiind Ziua Psihologului, urez „La multi ani!” tuturor colegilor mei care practica aceasta profesie si care dedica timp, ore de dezvoltare personala si profesionala, întelegere si compasiune clientilor cu care lucreaza pentru a-i putea ajuta pe acestia sa-si rezolve problemele!




bottom of page