top of page
Poza scriitoruluiPsih. Teodora Tudor

Despre perfectionism

Daca de ieri am facut un semi-test pentru a verifica daca suntem perfectionisti sau nu, iata ce spune un studiu despre oamenii cu aceasta trasatura.


În 2014, Gordon Flett, profesor la Universitatea din York, împreuna cu echipa sa de cercetatori, au desfasurat un studiu pentru a verifica existenta vreunei legaturi între perfectionism si riscul suicidar. Rezultatele au fost suprinzatoare. Desi în anumite profesii un nivel crescut de perfectionism este necesar, atunci când acesta tinde sa devina o obsesie apare un cerc vicios.

„Perfectionismul este nevoia de a fi - sau a parea - perfect. Perfectionistii au diferite comportamente, însa ceea ce este comun tuturor sunt standardele extrem de înalte pe care le au pentru ei însisi.” spune profesorul Flett.

Pe scurt, studiul concluzioneaza ca cei care simt o presiune sociala foarte puternica de a fi perfecti sunt supusi unui risc crescut de a experimenta gânduri suicidare. În ciuda existentei acestor gânduri, persoanele perfectioniste tind sa-si mentina aparenta de invulnerabilitate, nedemascând tumultul de emotii si gânduri care se petrece în interiorul lor.


Prin urmare, daca va regasiti printre elementele prezentate atât aici cât si în articolul de dimineata, puteti apela cu încredere la un specialist care sa va ajute sa depasiti starea de tensiune sau gândurile deznadajduitoare.

Sursa: The destructiveness of perfectionism revisited: Implications for the assessment of suicide risk and the prevention of suicide. Flett, Gordon L.; Hewitt, Paul L.; Heisel, Marnin J., Review of General Psychology, Vol 18(3), Sep 2014, 156-172.




bottom of page