top of page
Poza scriitoruluiPsih. Teodora Tudor

Stilul de atasament si de ce este acesta important


Cu totii învatam despre relatiile interumane prin intermediul primelor noastre relatii - acelea cu parintii sau cu cei care au grija de noi. Întelegând stilul de atasament, putem ajunge sa întelegem si modul în care functioneaza relatiile noastre astazi.


Exista trei stiluri de atasament primare: securizant, evitant si anxios.

1. Stilul de atasament securizant - nevoile tale au fost îndeplinite atunci când erai copil. Parintii sau îngrijitorii tai erau atenti si sensibili cu privire la nevoile tale, ajutându-te sa te simti în siguranta si îngrijit. - te simti comfortabil sa fii apropiat si intim din punct de vedere emotional. - cauti si mentii relatii apropiate, stabile. - te simti comfortabil sa îti exprimi sentimentele si nevoile.

2. Stilul de atasament evitant - parintii sau îngrijitorii tai probabil ca au fost reci, distanti sau neimplicati. Ca rezultat, ai devenit mai independent si autonom, fara sa depinzi de oameni inconsecventi. - relatiile apropiate tind sa para sufocante si ca un impediment în fata independentei tale. - te retragi din fata intimitatii atunci când pare prea intensa. - ai nevoie de mult timp pentru tine însuti/însati. - poti fi rezistent(a) în a-ti lua angajamente

3. Stilul de atasament anxios - parintii sau îngrijitorii tai au fost inconsecventi în a-ti satisface nevoile. Ca rezultat, te tii foarte strâns pentru a-ti îndeplini nevoile. - râvnesti la intimitate si niciodata nu ai parte de suficienta apropiere. - te întrebi daca partenerul tau/partenera ta te iubeste cu adevarat sau daca meriti sa fii iubit(a) si cauti frecvent asigurari. - stilul de atasament anxios poate fi descris ca „cu lipici” sau „cu necesitati” - cauti cu disperare siguranta si atentia partenerului tau/partenerei tale, dar acest lucru îl/o poate îndeparta.


De ce este important stilul de atasament?

Teoria atasamentului provine din lucrarile lui John Bowlby, care a studiat mamele si bebelusii, si care a concluzionat ca stilul de atasament dintre parinti si copil creeaza baza pentru abilitatea noastra de a avea încredere ca partenerii nostri adulti vor îndeplini nevoile noastre emotionale. Cu alte cuvinte, modul de relationare pe care l-am învatat în copilarie se oglindeste în relatiile din viata adulta.


Cum putem schimba stilul de atasament?

Desi tiparele de atasament sunt bine stabilite, le putem muta catre un stil mai securizant, învatând noi abilitati si exersându-le din plin. Astfel, poti încerca urmatoarele lucruri: - Observa-ti tiparele relationale. A deveni mai constienti de comportamentele evitante si anxioase este primul pas în a le schimba. - Fii atent la ce ai nevoie si la modul în care te simti. - Împartaseste ceea ce simti cu partenerul/partenera. - Recunoaste-ti gândurile irationale si provoaca-le. - Comunica-i clar nevoile si asteptarile tale relationale partenerului/partenerei. - Ai grija de tine însuti/însati. - Fa lucruri care sa te faca sa te simti bine cu privire la tine; accepta-ti propriile puncte tari si succese. - Lucreaza cu un psihoterapeut (schimbarea stilului de atasament este munca grea) - Petrece timp cu oameni care reprezinta modele de relatii sanatoase.

Ca întotdeauna, fii rabdator/rabdatoare cu tine, pe masura ce te provoci sa te schimbi.

Mult succes!


bottom of page