top of page
Poza scriitoruluiPsih. Teodora Tudor

Femeia si parul lung

În societatea actuala, imaginea femeii si feminitatea sunt strâns legate de podoaba capilara. Feminitatea este deseori caracterizata printr-un par lung. Multiple articole si website-uri includ printre metodele si trucurile de a-ti dezvolta feminitatea îndemnul ca femeile sa-si lase parul lung. Autorii acelor articole uita însa doua aspecte foarte importante:

Primul este faptul ca feminitatea reprezinta un set de atribute, caracteristici, gesturi si roluri asociate cu femeile, fiind un construct social. Uneori, acest construct social se poate denatura si poate duce chiar la stereotipizari, si în unele cazuri chiar la sexism (discriminare pe baza de gen). Feminitatea nu este musai definita de lungimea parului sau înaltimea tocurilor, si deci nici nu ar trebui judecata din aceasta perspectiva.

Al doilea aspect este cel care încurajeaza întocmai crearea acestui construct social, o imagine a femeii pe care societatea o cere, fara a lua în considerare însa femeile care, din varii motive, nu se pot conforma acestei imagini cerute. De pilda, unele website-uri spun ”fie ca îti lasi parul lung (un semn puternic de feminitate)...” sau ”Parul arata si nivelul nostru de feminitate...”. Aceste afirmatii nu fac decât sa adânceasca stereotipizarea cu privire la femei, la feminitate si la ce este frumos si ce nu. Ajungem astfel în situatia în care multe femei care sufera de cancer, pe lânga suferinta cauzata de boala fizica, mai sunt supuse si suferintei emotionale cauzata de pierderea parului, ceea ce semnifica, conform societatii, pierderea feminitatii. Este nevoie de multa munca interioara pentru fiecare astfel de femeie pentru a depasi toate aceste provocari. Aceasta suferinta emotionala suplimentara este nedreapta, având în vedere lucrurile prin care trec aceste femei.

Secretul pe care majoritatea articolelor de acest gen nu îl spun este ca frumusetea este în noi. Feminitatea si masculinitatea sunt în noi. Suntem, asa cum suntem, frumosi, iar corpul pe care îl avem este minunat si frumos în toata complexitatea sa. Unele femei uita aceste lucruri si trebuie ajutate sa îsi aminteasca de cât de frumoase sunt. Un lucru sa tineti minte: nu exista doua corpuri la fel, si deci un standard de frumusete nu exista. Fiecare femeie care realizeaza acest lucru contribuie la un proces de acceptare de sine a tuturor femeilor. Fiecare femeie care nu realizeaza acest lucru trebuie sustinuta si încurajata sa-si descopere propria frumusete.

Si pentru ca am pornit de la par si de la importanta acestuia pentru o femeie, va îndemn la curaj. Curaj în a va constientiza feminitatea si frumusetea, dincolo de ce spun reclamele, revistele de moda, stilistii s.a.m.d. Curaj în a vedea frumusetea în alte femei, indiferent de tunsoare, înaltime, greutate, machiaj, tocuri sau haine. Curaj barbatilor în a aprecia femeile asa cum sunt ele, fara a le cere sa atinga standarde de frumusete ireale. Curaj în a va accepta pe voi însiva si a fi fericite si fericiti. Curaj!



bottom of page